Nederland sluit leeglopende gevangenissen: Wat kunnen andere landen hiervan leren?

Nederland sluit leeglopende gevangenissen: Wat kunnen andere landen hiervan leren?

Door Renate van der Zee

In Nederland is er een opmerkelijke ontwikkeling gaande: de sluiting van leegstaande gevangenissen. Waar andere landen worstelen met overvolle inrichtingen, heeft Nederland juist een overschot aan cellen. Dit roept de vraag op: hoe hebben wij dit voor elkaar gekregen en wat kunnen andere landen hiervan leren?

Een van de sleutels tot het succes is het Nederlandse strafrechtbeleid, dat de nadruk legt op preventie en rehabilitatie in plaats van straffen alleen. In plaats van zware celstraffen worden alternatieve straffen zoals taakstraffen en elektronische detentie steeds vaker toegepast. Daarnaast is er veel aandacht voor re-integratie, zodat ex-gedetineerden sneller hun weg terugvinden in de samenleving en minder vaak in herhaling vallen.

De daling in misdaadcijfers heeft ook bijgedragen aan het afnemende aantal gevangenen. Het inzetten op maatschappelijke ondersteuning en een sterker sociaal vangnet hebben ervoor gezorgd dat minder mensen in de criminaliteit belanden.

Andere landen zouden kunnen leren van deze aanpak door meer te investeren in preventie, re-integratie en alternatieve straffen. De focus verschuiven van bestraffing naar rehabilitatie kan niet alleen leiden tot minder gevangenen, maar ook tot een veiligere samenleving op de lange termijn.

De sluiting van gevangenissen in Nederland biedt een belangrijk voorbeeld van hoe een progressief strafrechtsysteem positieve resultaten kan opleveren voor zowel de overheid als de samenleving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *